Massieve houtgestookte fornuizen, een rustpunt in de drukte

Een houtgestookt fornuis geeft warmte en sfeer in de keuken.
Daarnaast ben je voor een groot deel onafhankelijk van olie, gas en elektriciteit. Door te koken op hout bespaar je dus energiekosten. Een met hout gestookt fornuis biedt veel gebruiksmogelijkheden: koken, bakken, ontdooien, braden, opwarmen, drogen, laten rijzen, warm houden en op stenen bakken. Het bereiden van voedsel met hout als brandstof is makkelijk te leren.

Het binnenste van het fornuis wordt opgebouwd van vuurvast materiaal (stenen, platen, mortels en beton). Deze vuurvaste materialen zijn bestand tegen hoge temperaturen en temperatuurwisselingen. Direct boven de vlammen ligt een gietijzeren fornuisplaat waar de pannen en ketels op staan. De buitenste laag van het fornuis bestaat uit  tegels, baksteen, leemsteen, speksteen of een natuursteen naar keuze.

Een fornuis kan als hoofdverwarming van de keuken gebruikt worden. De stenen massa van het fornuis neemt de warmte van het houtvuur in zich op en straalt die gedurende vele uren na het stoken aan de ruimte af. Zo komt u ’s ochtends in een nog steeds aangenaam warme keuken. Dankzij een hoog verbrandingsrendement zijn deze met recht fornuiskachels te noemen.
Ook ’s zomers kan je het fornuis dagelijks gebruiken. In de zomer, in tegenstelling tot in de winter, kan na het stoken de asladeur en de schoorsteenafsluiter open blijven staan zodat de warmte via natuurlijke trek door de schoorsteen verdwijnt. Hierdoor koelt het fornuis snel af.

Koken op een hout gestookt fornuis is eenvoudig. In de stookopening achter de gietijzeren fornuisdeur wordt op een rooster een heet houtvuur gestookt. Na ongeveer vijf minuten brandt er een vuur met een constante temperatuur zodat de maaltijd bereid kan worden. Door de pannen en ketels te schuiven op de gietijzeren fornuisplaat kunt u de temperatuur bepalen. Gerechten die op een hoog vuur bereid moeten worden, staan direct boven de vlammen. Gerechten die moeten stoven of langzaam garen schuift u naar de rand van de fornuisplaat. Daar is de warmte van het vuur immers minder intens. De temperatuur van het fornuis wordt ook bepaald door de hoeveelheid brandhout. Op een klein vuur kunt u gerechten urenlang laten sudderen, terwijl een witheet vuur met veel hout bijvoorbeeld geschikt is om vlees te bakken.

Een massief houtgestookt fornuis werkt volgens het Finse tegenstroomprincipe. Dit principe houdt in dat de hete gassen niet direct via de schoorsteen het huis verlaten, maar eerst via tegenstroomkanalen omlaag worden geleid tot vloerniveau. Op dit traject geven ze hun warmte af. Deze warmte wordt in de massa van het fornuis opgeslagen en verwarmt nog lang na het stoken de omgeving. Door het toepassen van dit principe is het rendement van onze massief gemetselde fornuizen zeer hoog. Daarnaast zorgt de gietijzeren fornuisplaat voor een snelle luchtopwarming. Wij voorzien alle fornuizen van een schoorsteenafsluitklep die de warmte van het fornuis binnenhoudt.

 

Gietijzeren fornuiskachels

Naast de massieve fornuiskachels kunnen we ook Zweedse gietijzeren fornuiskachels van Josef Davidssons aanbieden.
Econova is de hoofdverdeler in Belgïe van deze traditionele kwaliteitsvolle Zweedse fornuizen. De typische Vedspiss, zoals die in het Zweeds noemt. Deze fabrikant maakt al generaties lang deze Zweedse traditie en houdt kwaliteit hoog in het vaandel. Zo maken ze nog altijd de oude modellen maar dan aangepast aan de strenge normen waar een houtkachel aan moet voldoen.

Bij ons kan je verschillende modellen bekijken. In de keuken staat een model waar regelmatig op gekookt wordt, maar voornamelijk gebruikt wordt als warmtebron.